Plastikkirurgi i Hässleholm AB

Ansiktslyftning

Det är inte bara ärftliga faktorer som påverkar hudens åldrande utan även yttre faktorer, som tex. solning och rökning. Åldrandet börjar redan i 20-årsåldern men blir mer synbart i 50-års åldern. Syftet med en ansiktslyftning är att strama upp och släta ut rynkorna.

Ingreppet sker i ytlig narkos och lokalbedövning.

Komplikationer och risker

Risken för efterblödning uppträder oftast inom 10-12 timmar efter operationen. Skulle detta ske är efterblödningen vanligtvis lätt att åtgärda. En efterblödning påverkar heller inte slutresultatet. Det finns en ökad risk för efterblödning om patienten har högt blodtryck, intag av acetylsalicylsyra eller andra läkemedel som kan bidra till ökad blödningsrisk. Vi rekommenderar att ni inte intar hälsokostpreparat som innehåller E-vitamin två veckor innan operationen sker.

Försenad läkning av små partier kan förekomma och är mer vanligt hos rökare, diabetespatienter och patienter med nedsatt blodcirkulation. Det kan också finnas en viss risk för skador på yttre grenar av ansiktsnerven, men det är ovanligt. Det kan finnas en svaghet i de muskelgrupper som lyfter ögonbrynet och rynkar pannan,

men det brukar oftast bero på lokalbedövningsmedlet och försvinner inom ca två timmar efter ingreppet. Det kan även bero på en svullnad eller dragning i nervgrenarna. Skulle detta vara orsaken försvinner besvären inom ett par veckor. Permanenta nervskador är ovanliga.

Ärren efter en ansiktslyftning blir i regel i princip osynliga eftersom man lägger dess snitt i naturliga veck runt öronen.

Infektionsrisk finns alltid eftersom man lägger snitten delvis i håret och operationsområdet kan då inte vara 100% sterilt. Infektionsrisken förebyggs genom att antibiotika alltid ges innan operationen påbörjas.

Efterförlopp

Ingreppet sker i ytlig narkos och lokalbedövning.

Smärta
När lokalbedövningseffekten släppt upplever patienten en ömhet och spänningskänsla runt öronen. Dessa smärtor brukar inte vålla några stora obehag.

Svullnad
Svullnad uppkommer efter operationen och är mest uttalad 2-3 dagar efter operationen. Därefter försvinner den successivt.