Bröstförstoring med kroppseget fett

Med en fettransplantation kan man öka eller återskapa volym i brösten. Framförallt i de fall man vill öka sin volym i brösten på ett naturligt sätt utan att använda sig av främmande material såsom bröstimplantat.

Man kanske har vissa områden där man vill bli av med fett exempelvis höfter, lår eller mage och samtidigt flytta detta till brösten. Det kan vara så att man haft komplikationer med sina implantat eller att man vill undvika att operera in silikonimplantat på grund av att man ogillar tanken på främmande material i kroppen. En del tycker kanske att fylla ut volymen med kroppseget fett känns mer naturligt.

Oavsett anledning så kan man med en fettransplantation få en ökad volym med helt egen kroppsvävnad utan något främmande material inopererat. Fördelarna med denna metod är framförallt att kroppens immunförsvar inte reagerar eftersom materialet är kroppseget, vilket även utesluter risker för allergiska reaktioner.

Teknik

När man gör en fettransplantation så fettsuger man först ett område på kroppen där man kan undvara fett, tex lår, mage  eller höfter och sprutar sedan in detta fett där man vill fylla ut volymen.

 

Vem är bäst lämpad för fettransplantation?

Alla är lämpliga kandidater för fettransplantation men riktar sig framförallt till de som vill öka sin volym på ett naturligt sätt utan att använda sig av främmande material såsom silikonimplantat.

Det är behandling som främst riktar sig till de som inte vill ha implantat. Orsaken kan vara att man absolut inte vill ha silikon eller andra främmande material i kroppen. En annan anledning kan vara att man tagit ut sina implantat på grund av en komplikation och därav inte önskar implantat igen. Det kan också vara så att man har lite fett på vissa områden som man ändå vill ta bort.

Komplikationer och biverkningar

Som med alla operationer finns det risker och komplikationer även med en fettransplantation. Själva fettsugningen innebär små risker och hela operationen i sig är ett relativt milt ingrepp på kroppen. Ingreppet lämnar små obetydliga ärr och är relativt smärtfritt jämfört med att lägga in implantat.

Allt fett man transplanterar ”överlever” inte dvs det stannar inte kvar och man kan då behöva upprepa behandlingen. Man brukar säga att ungefär hälften av fettet man sprutar in sätter sig.

Kirurgen går igenom alla risker och komplikationer på din konsultation.

Resultat

Efter en fettransplantation är resultaten mycket goda och bestående över lång tid. Redan efter behandlingen kan du märka en skillnad på området du behandlat, men tänk på att du är svullen på de områden du fettsugit de närmaste dagarna.

En tid (ca 3-5 mån) efter ingreppet kan man se hur mycket av fettet som stannat kvar på sin nya plats och om man behöver göra ett nytt ingrepp för att uppnå det önskade resultatet. Man brukar säga att ca hälften av fettet man sprutat in stannar kvar.

Går man ner mycket i vikt kan så påverkas det transplanterade fettet på samma sätt som resten av kroppen.
Och resultatet kan försvinna något.

Det är viktigt att du och kliniken är överens om vilket resultat man kan uppnå med ingreppet, så att du får en realistisk uppfattning om hur resultatet kommer att bli efter behandlingen.