Bukplastik

Bukplastik är en operation där löst skinn avlägsnas från buken och bukens muskulatur sys ihop. Med stigande ålder, efter graviditet och övervikt kan det uppstå en minskad elasticitet på magen. Efter en graviditet förslappas ofta bukmuskulaturen och magen putar ut. I vissa fall kan man med vissa träningsmetoder förbättra muskelutbuktningen till en viss del, men det finns inga träningsmetoder som kan strama upp huden. Vid stor övervikt kan man endast i ringa grad förbättra muskelutbuktningen genom att göra en bukplastik. I vissa fall rekommenderas även en fettsugning för optimalt resultat.

Förberedelser inför ingreppet

På konsultationsdagen bedöms hudens elasticitet, muskulatur och fettlagret i underhuden. Läs noga igenom informationen ”Vad du bör veta före ingreppet”, där du får information om vilka mediciner du inte bör äta innan ingreppet osv.

Ingreppet

Ingreppet sker i fullnarkos. Ett bikinisnitt görs i det hårbärande området utmed ljumskvecken och upp till höftkammen. Längden på snittet beror på hur mycket hud som skall avlägsnas. Huden lossas från ljumskvecken upp till revbenen och naveln friläggs. Överskottshuden skärs bort och därefter dras den kvarvarande huden ner mot bikinilinjen.

Komplikationer och risker

Efterförloppet av en bukplastik sker oftast komplikationsfritt. Rökare och patienter med dålig blodcirkulation löper en större risk för problem med sårläkningen, ca 5-10 %, pga. att huden lossas på ett stort område. Risken för denna typ av komplikation hos en frisk, icke-rökande patient är liten.

Risken för blodproppsbildning efter en bukplastik ökas något. Det är därför viktigt att patienten börjar röra på sig tidigt efter ingreppet. De som äter p-piller bör göra ett uppehåll med dessa ca två veckor innan ingreppet.

Ärrets utseende är individuellt och varierar från patient till patient, men blir vanligtvis diskret. För att undvika bredökning av ärret rekommenderas en långvarig avlastning med kirurgisk tejp för att ärret skall läka snabbare.

Sårvätska kan bildas under den lossade huden i operationsområdet. Denna sårvätska tar kroppen för det mesta hand om, men i vissa fall då volymen är stor kan det behövas en punktion för att suga ut denna sårvätska.

Som vid alla kirurgiska ingrepp förekommer infektionsrisk. Därför får alla patienter penicillin i förebyggande syfte innan operationen startar.

Efterförlopp

Smärta som varierar i styrka är en naturlig följd av bukplastik och smärtstillande tabletter behövs. Den första tiden efter operationen kan magen kännas lite svullen. Det kan vara svårt att gå upprätt även om man bör vara uppe de första dagarna efter operationen.

Spänning och dragning i bukmuskulaturen och huden gör att det gör ont att hosta och gå på toaletten och krysta. Man bör försöka att hålla avföringen mjuk med t.ex. lämplig kost.

En stödgördel skall bäras 4-6 veckor efter operationen. Promenader och de vanliga vardagssysslorna rekommenderas direkt, men alla tunga lyft skall undvikas en tid efter operation.

I början har alla patienter känselnedsättning. En liten känselnedsättning kan bli bestående ovanför ärret, men brukar ej vara till besvär för patienten.

Slutresultatet bedöms efter ca sex månader, då patienten återkallas för en slutbedömning till den plastikkirurg som utförde ingreppet.

Före/efter bilder