Plastikkirurgi i Hässleholm AB

IPL Hårborttagning

IPL är idag, tack vare sitt breda behandlingsspektrum, väletablerad som den mest överlägsna metoden för hudföryngring, hårborttagning, behandling för ytliga kärl, röda kinder, pigmenterings-fläckar/pigmenteringsförändringar i ansiktet, på händerna och dekolletaget, rosacea osv. Forskningen har visat att behandlingen är både skonsam, effektiv och ger mycket goda resultat.

Hur fungerar IPL?

Högintensivt ljus sänds genom huden där den absorberas av pigment och ytliga blodkärl, det omvandlas till värme och orsakar en förstörelse av oönskat pigment samt skrumpning av blod-kärlen som därefter försvinner. IPL-ljuset kan enklast beskrivas som synligt ljus, dvs. de våg-längder som är synliga för det mänskliga ögat. Här kan man utnyttja hela det synliga spektrats (alla färger) våglängder för att skräddarsy behandlingar för just dina symptom. Pigmentfläckarna kan mörkna något innan de helt försvinner, oftast händer detta inom 2 veckor. Blodkärlen för-svinner närmast omedelbart efter behandlingen. Normalt efterlämnas inga sår eller ärrbildningar. IPL påverkar dessutom hudens djupare lager till ökad produktion av kollagen och elastin vilket avsevärt förbättrar hudstrukturen och ger huden en klar lyster och ett ungdomligare utseende.

Konceptet bakom användningen av ljus för att behandla hudytan, är att ljus som penetrerar genom huden genererar värme. Genom att använda specifika våglängder för att behandla olika ytor på huden kan vi nå målet – utan att skada omkringliggande hud och vävnad. När ljuset riktas mot huden där exempelvis mörka hårstrån sitter, absorberar pigmentet (melaninet) ljuset och en omvandling till termisk värme uppstår, varvid pigmentet i stråt fungerar som en målsökande robot (ledare) och värmen förs ner i botten av hårsäcken. Uppvärmningen gör att celler för nybildning skadas.

Varför välja IPL?

IPL-behandling är en behandlingsmetod som skräddarsys för varje individs behov. Innan behandling kan påbörjas, så startar vi med en konsultation på vår mottagning för mer information om behandlingen och hur den skulle kunna passa dig och dina önskemål.

IPL-behandling med vår Nordlys är en nästintill smärtfri och naturlig ljusbehandlingsmetod som ger dig synbara resultat. Inget kirurgiskt ingrepp, ingen efterföljande tid för återhämtning.

Konsultation

Inför behandling träffas vi på en första konsultation för att berätta mer om den behandlingsteknik som används och säkert har du några frågor du vill ha svar på. På konsultationen går vi även igenom vilka mediciner du bör undvika och vad du skall tänka på före och efter behandlingen. IPL-behandling kan även kombineras med andra behandlingar.

Att tänka på före behandlingen

Du som plockar bort strån idag för att avlägsna hår t ex ansiktet, bör sluta med det. Detta för att så många strån som möjligt ska finnas att behandla (det går bra att klippa eller raka dig), detsamma gäller för dig som brukar vaxa dig. Att sola i solarium eller sola ute, för mycket intag av betacaroten och brun-utan solprodukter (soldusch) skall undvikas fyra veckor innan behandling. Detta för att undvika komplikationer. Du kan raka håret senast dagen innan behandlingen. Om det är mindre ytor rakas detta på kliniken.

Vilka områden kan behandlas?

Alla kroppsdelar kan behandlas om det gäller hårborttagning, men för kärl, åldersfläckar, solskadad hy, fräknar och grova porer, pigmenteringsförändringar är ansikte, hals, dekolletage, nacke och händer som är eller har blivit utsatta för solens UV-strålar.

Kärlborttagning i ansiktet

Ansiktshuden har ett mycket tätt nätverk av kärl, vener och fina artärer, Detta kallas kapillärer. Med åldrandet och beroende på ärftliga faktorer, väder, vind och solexponering kan vissa av dessa fina kärl brista och resultera i röda strimmor och röda fläckar i bland annat ansiktet. IPL kan mycket effektivt få bort dessa skadade kärl och återställa huden.

Rosacea är en hudsjukdom som drabbar ansiktets centrala delar och orsakar ansiktsrodnad, inflammerade knottror och finnar. Orsaken tros vara överreaktion av ansiktets blodkärl på bl.a. sol, värme, kyla, alkohol, tobak, irriterande kemikalier (ibland även vanliga hudkrämer), starkt kryddad mat och stress. Tillståndet är vanligare hos ljushyade personer som har lätt att rodna av värme och stress. IPL behandlar effektivt de vidgade blodkärlen och tendensen att rodna. Episoder med finnar och knottror minskar också markant under mycket lång tid hos både kvinnor och män med denna åkomma. Svåra tillstånd (mycket aktiv rosacea) med många utslag behandlas först medicinskt av läkare (antibiotika i kräm- eller tablettform) före IPL-behandling.

Hudföryngring

Med Skin rejuvenation, baserad på förfinad IPL-teknik kan vi idag behandla dessa missprydande förändringar både skonsamt och effektivt, utan att slipa eller skada huden.

Det är i vårt ansikte som vi först märker hur huden förändras, på grund av ålder och typ av leverne, och vi vet att vi inte kan vrida klockan tillbaka. Nu finns emellertid en unik metod som med hjälp av ljus föryngrar hudcellerna och dämpar hudens åldrande

Många av oss kanske inte har en perfekt hy, men mycket kan faktiskt göras för att bibehålla och vårda den hy vi har. Hud åldras både naturligt och på grund av skadliga UV-strålar. Idag erbjuds beprövade metoder som framgångsrikt hjälper till att stå emot hudens åldringsprocesser. Vad vi talar om är ljusbehandling (IPL), som går ut på att stimulera ny kollagenbildning och förbättra genomblödningen i blodkärlen där de ämnen finns som förser vår hud med näring, samt att förminska fina rynkor och ge en ungdomligare hy och klarare lyster.

Förändringen sker först på cellnivå varför förändringen inte syns direkt. De flesta patienter noterar efter ca två till tre behandlingar synliga förändringar av linjer och smårynkor och en känsla av förbättrad hudstruktur.

Antalet behandlingar som krävs beror på typen av hudproblem. I genomsnitt krävs en serie av två till fem behandlingar med ett intervall på ca tre veckor. Det kan vara nödvändigt att göra åter-behandlingar efter tre till sex månader.

Hårborttagning

När man behandlar hårstrån måste vi alltid beakta hårväxtcykeln, dvs kroppens sätt att auto-matiskt nybilda hår. Den delas in i tre växtfaser:

1) Aktiv växtfas (kallad anagen-fasen). Denna varar upp till flera år, vilket medför att 85% av håret på kroppen befinner sig i denna fas. Under anagen-fasen har håret ett överflöd av melanin (färgämne).

2) Regressiv fas (kallad catagen-fasen), varar ca två veckor. Under denna fas slutar håret att växa men sitter ännu kvar. Ungefär 3 – 4% av håret på kroppen befinner sig i denna fas.

3) Vilofas (kallad telogen-fas), varar 5 – 6 veckor. I slutet av denna fas lossnar hårstrået och ett nytt börjar bildas. Ungefär 10 – 13% av håret på kroppen befinner sig i denna fas.

Ca 2 veckor efter behandlingen så släpper hårresarmuskeln resterna av det som finns kvar. En peeling av huden hjälper till att ta bort rester av prickar på huden och som en trevlig bieffekt av behandlingen läker hårsäcksinflammationer och inåtväxande strån bort och huden blir mjuk och len.

Efter behandlingen

Det kan bli en svag rodnad eller svullnad på de ställen du behandlats på, vilken försvinner inom timmar eller några dagar. Du kan återgå till normala aktiviteter omedelbart efter behandlingen. Brun utan sol-produkter, solning (utomhus eller i solarium) skall undvikas 1månad före och under hela behandlingstiden samt alltid använda hög solskyddsfaktor. Detta för att undvika komplikationer.

Efter behandlingen kan det kännas som om du har solat. Denna känsla lägger sig snabbt, du kan gå direkt till arbetet, alltså ingen konvalescens. Du som behandlar stora ytor, t ex rygg eller hela ben, bör tänka på att inte styrketräna eller stretcha under en vecka efter behandlingen. Detta för att underhuden är lite känsligare en tid efter behandlingen. Om du ska åka till sol och värme använder du solskyddsfaktor med hög faktor.

Vilket resultat kan du vänta dig?

Resultaten varierar för varje enskild individ. Vi är ju alla unika. Faktorer som har effekt på huden och dess åldrande är t ex hudtyp, ålder, levnadssätt, stressnivå, alkohol och solning, vikt, ämnes-omsättning, hormoner, etniskt ursprung, medicinering och andra faktorer.

Hur ofta måste jag gå på behandling och hur ofta behöver jag behandlas?

Hur ofta beror helt och hållet på vilket område på kroppen som ska behandlas. För hår är det hårväxtcykeln som styr hur många veckor som ska gå mellan behandlingarna. För exempelvis ansiktet bör behandlingen ligga med ca 4 veckors mellanrum, bikinilinje, armhålor, runt bröst, mage ca 5-6 veckors mellanrum och rygg med ca 6-8 veckors mellanrum. Hur många behandlingar som behövs totalt är väldigt svårt att ge exakt besked om eftersom vi människor har olika förutsättningar. För att komma igenom en hårväxtcykel krävs ca 5-8 behandlingar.

För behandling av kärl är detta individuellt, 1-3 gånger brukar vara normalt.

Hur ser man ut mellan behandlingarna?

En mycket stor fördel med denna behandlingsmetod är att ingen konvalescens är nödvändig, du ser helt normal och fin ut, behandlingen kan göras t.ex. på lunchen, du behöver inte vara ledig i flera dagar efteråt.

Mellan 1 – 2 veckor efter hårborttagnings-behandlingen lossnar det lilla anlaget av strå som finns kvar från huden och du är hårfri många veckor tills nästa population av strån kommer fram . När det är dags för nästa behandling har vi behandlat bort ca 20% av den totala hårväxten.

När vi inte kan behandla

Om du har en tatuering på det stället du vill göra en hårborttagning måste vi tacka nej till behandling beroende på att du kan få en brännskada i huden på grund av det då mörka pigmentet i huden absorberar laserljusets energi . Dessutom bleknar tatueringen av ljuset.

Eftersom det är pigmentet i hårstrået som absorberar laserstrålens energi lämpar sig behandlingen allra bäst för svarta eller bruna hår. Grå och vita hårstrån är alltså inte lämpliga för behandling.

Mörkhyade (har pigmentrik hud) personer skall vara extra försiktiga . Noggrann och enskild bedömning görs av vår personal före eventuell behandling. I princip så ökar risken för komp-likationer om man är mörkhyad då även hudens pigment absorberar laserljusets energi. Detsamma gäller därför även solbrända personer.

Vissa läkemedel lämpar sig heller inte vid behandling med IPL, därför är en hälsodeklaration viktig innan behandling genomförs.

Ingen solning ute, i solarium eller användande av brun-utan-sol preparat 4 veckor innan behandling och under hela behandlingstiden