Plastikkirurgi i Hässleholm AB

Laserbehandling

Erbium-YAG laserteknologin används för att reducera rynkor, förbättra hudstrukturen i ansiktet samt att peela ett ansikte som har acneärr. Den tidigare föregångaren till Erbium-YAG lasern är koldioxidlasern (ultrapulslasern). Skillnaden mellan dessa är att koldioxidlasern ger en större skada i vävnaden, vilket ger en långsammare och smärtsammare läkning. Rodnaden efter behandling med koldioxidlasern kan sitta i upp till 6-8 månader, medan den försvinner efter ca 1-2 månader, ibland mindre, med Erbium-YAG lasern. Med Erbium-YAG lasern kan du behandla dig med endast lokalbedövning, utan att känna obehag. Lasern avlägsnar varsamt hudlager efter hudlager med en intensiv ljusstråle, vilket gör att rynkor och acneärr försvinner eller minskar, samt ger uppstramning av huden upp till 10-20%.

Behandling utan smärta?

Du får ett lugnande medel innan läkaren lägger lokalbedövning på det ställe där du skall behandlas. Behandlingen sker då smärtfritt. Ca en timme efter behandlingen, kan du uppleva det som om du varit ute i solen för länge och du kan känna en minimal sveda på behandlings- området. Denna sveda avtar successivt. Det är ovanligt att man upplever efterförloppet smärtsamt.

Hur lång tid tar läkningsprocessen?

Läkningen beror på hudtyp, behandlingdjup osv. Efter ca sju dagar kommer huden att vara så läkt att du kan återgå till arbetet, efter att ha lagt en täckande makeup. En svag rodnad kan finnas kvar mellan 3-6 veckor.

Hur tar man hand om huden efteråt?

Det är viktigt att noga följa instruktionerna som du får på kliniken. Detta för att undvika komplikationer och få det bästa möjliga resultatet. De första månaderna efter behandlingen är din hy känslig för solljus. Om du vistas i solen måste du använda solskyddsfaktor 30, sex månader efter behandlingen. Skulle du vistas i solen för tidigt utan skydd, riskerar du att få pigmenteringsfläckar (brunfläckighet).

Komplikationer

Infektion: Du får en medicin som förhindrar Herpesinfektion. Annan infektion är ovanlig.

Ärrbildning: Detta är mer vanligt med koldioxidlasern. Erbium-YAG lasern är skonsammare och ger en mindre skada på vävnaden.

Hypopigmentering (huden blir blek): Denna komplikation är vanligare med koldioxidlasern.

Hyperpigmentering (huden blir brunfläckig): Detta förebygger du genom att använda solskyddsfaktor 30 de första sex månaderna efter behandlingen.

Kan alla behandlas med laser?

Alla hudtyper utom riktigt mörka, kan behandlas. Detta på grund av att det ger en kraftig hypopigmentering (blekning). För att utröna om du är en lämplig kandidat för laserbehandling är det nödvändigt för dig att få en konsultation på kliniken. Under denna konsultation kommer vi att besvara dina frågor som du har angående en laserbehandling, samt ge dig ett exakt pris. Du får även se foto på redan behandlade patienter.