Ögonlockplastik

Ögonen är oftast det första partiet i ansiktet som visar tecken på att vi åldrats. Med åldern minskar elasticiteten i såväl hud som i annan vävnad. Runt ögonen leder detta till att huden blir rynkig och att de fettkuddar som ligger runt ögonen kan bli synliga. I många fall sjunker också ögonbrynen med åldern, vilket ger ett intryck av att det finns för mycket löst skinn på övre ögonlocken.

Teknik

Om ögonbrynen har sjunkit ner mycket, åtgärdas detta separat med ett s.k. pannlyft eller med att avlägsna ca en cm skinn ovanför ögonbrynen.
På de övre ögonlocken avlägsnas överflödigt skinn (ofta 1-1,5 cm), framträdande fettkuddar tunnas ut och det s.k. globalvecket förtydligas. Operationsärret hamnar ca 1 cm ovanför ögonlockskanten där man har ett naturligt veck. Operationsärret blir med tiden helt osynligt.

På de undre ögonlocken är det främst utskjutande fettkuddar som åtgärdas, men i många fall behöver man också avlägsna en mindre mängd skinn. Operationssnittet läggs precis under ögonfransarna. Ärret ser under den närmaste tiden efter ingreppet ut som en rödaktig eye-liner, för att senare bli helt osynlig. Om inte skinn avlägsnas från undre ögonlocket, kan snittet istället läggas på insidan av ögonlocket.

På de undre ögonlocken kan man inte ta bort alltför mycket hud, eftersom ögonlockskanten kan dras nedåt och skapa ett ledset intryck (Cockerspanielögon). Därför kvarstår ibland en viss smårynkighet i huden efter ett ingrepp. Om man är besvärad av detta finns laser peeling med Erbium-YAG laser att tillgå som bästa behandlingsalternativ. Erbium-YAG laser är den senaste laser som finns på marknaden mot just rynkor. Se information om detta.

Bedövning

Lokalbedövning samt lugnande läkemedel som ges via en kanyl på handen. Vid behov ges även smärtstillning via samma kanyl.

Operationstid

Operationstiden är ca en timme för övre och ca en timme för nedre ögonlocken.

Komplikationer

Vid alla kirurgiska ingrepp kan infektion och behandlingskrävande blödning förekomma. Vid operation av ögonlocken är dock dessa komplikationer extremt sällsynta.

Ärrbildning

Ärren framträder oftast mycket diskret eller nästan osynligt. Alla sår, även de under huden läker med ärrbildning. Eftersom huden i ögonlocksområdet är mycket tunn, kan det uppstå ärrbildning i underhuden som kan kännas som små knöligheter. Dessa försvinner för det mesta inom ett par månader. Ärren efter operationen är rosa/rödfärgade i ca 3-4 veckor och bleknar inom ett par månader.

Frågor som uppstår efter behandlingen

Gör behandlingen ont?
Efter att lokalbedövningen är lagd och du har fått en lugnande injektion, upplever du inte behandlingen som besvärlig. Du får även smärtstillande vid behov. Efter behandlingen får du ligga med kalla kompresser på dina ögon i ca 30 minuter för att minska eventuella blåmärken och svullnad som uppstår. Efter att de kalla kompresserna har tagits bort läggs en antibiotika-
salva på det område som du har behandlats på.

Har jag ont efter behandlingen?
En kortvarig smärta upplevs efter att bedövningen har släppt, denna varar ca en timme. Smärtstillande tabletter ges då på kliniken. Efter detta är smärtorna obefintliga. En känsla av grus i ögonen och sveda i operationsområdet förekommer de första dagarna.

Finns det något jag själv kan göra för att minska svullnad och blåmärken?
En ispåse eller våta, kalla kompresser läggs på ögonen de två första dagarna under 30 min. 2-3 gånger dagligen. Tänk på att inte böja dig framåt, neråt när du t.ex. skall ta upp något från golvet. Gå då hellre ner på huk.

Hur länge är jag svullen?
De två första dygnen förekommer den största svullnaden, därefter avtar den gradvis för att helt försvinna efter 7-10 dagar.

Blåmärken?
Det är mycket individuellt. Men i värsta fall kan dessa sitta i upptill 10-14 dagar.

När skall stygnen plockas bort?
4-5 dagar efter behandlingen.

När kan jag börja använda make-up?
Efter ca 10 dagar. Make-up för att dölja eventuella blåmärken under ögonen den första veckan finns att köpa på kliniken.

När kan jag sola i solarium eller sola ute?
Ärren skall inte utsättas för sol eller solarium under de första sex månaderna. Solskyddsfaktor 30 samt solglasögon rekommenderas när du vistas i sol, både under sommar och vintertid.

OBS!
Området runt ögonen känns stela i 1-2 månader efter operationen. Detta syns ej, det är bara en känsla. Ögonfransarna känns bedövade i 1-2 månader

Före/efter bilder